ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η βλεφαροπλαστική είναι η επέμβαση που φροντίζει να έχετε ένα ξεκούραστο και νεανικό βλέμμα. Η ανάρρωση είναι σχετικά σύντομη αλλά θα πρέπει να είστε πιο υπομονετικοί για να δείτε και το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Οι τομές σβήνουν σταδιακά και μετά την πάροδο λίγων μηνών μόλις που θα φαίνονται. Τα αποτελέσματα συνήθως έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια μπορεί όμως να επηρεαστούν από την έκθεση στον ήλιο, την κληρονομικότητα ή άλλες προσωπικές μας συνήθειες.

Παρατηρώντας τον εαυτό σας στον καθρέπτη ίσως διαπιστώσετε στα βλέφαρά σας:

  • Περισσότερο δέρμα να καλύπτει την φυσιολογική πτυχή στο άνω βλέφαρο
  • Χαλάρο δέρμα που κρέμεται από τα άνω βλέφαρα και που πιθανώς εμποδίζει την όραση
  • Φουσκωμένο δέρμα στα άνω βλέφαρα, που τα δείχνει κουρασμένα.
  • Παραπανίσιο δέρμα με ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο
  • “Σακκούλες” και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
  • Χαλάρωση στα κάτω βλέφαρα

Για τα παραπάνω προβλήματα μπορείτε να επιλέξετε την βλεφαροπλαστική.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να διορθώσει τις πιο πάνω καταστάσεις και με την βοήθεια ορισμένων  συμπληρωματικών θεραπειών για το δέρμα να αποκτήσετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Αν η χαλάρωση στο άνω βλέφαρο συνοδεύεται και από πτώση στα φρύδια τότε ίσως να χρειάζεται και ένα μετωπιαίο λίφτινγκ. Το γνωστό “πόδι χήνας” οι ρυτίδες δηλαδή στην έξω πλευρά του ματιού μπορούν να διορθωθούν με Botox, με χημικό πήλινγκ,  με λέιζερ ανάπλασης δέρματος ή με Dermapen.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια βελτιώνονται με υλαρουρονικό οξύ, με την εμφύτευση δικών μας λιποκυττάρων στο κάτω βλέφαρο, με κάποιο χημικό πήλινγκ ή λέιζερ αποχρωματισμού ή λέιζερ ανάπλασης δέρματος ή και με την χρήση του Dermapen. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμπληρωματικές θεραπείες.

Τα Αποτελέσματα της Βλεφαροπλαστικής

Με την βλεφαροπλαστική αφαιρείται το  πλεονάζον λίπος από τα κάτω βλέφαρα που είναι συνήθως και η αιτία που γίνονται οι σακκούλες στα ματιά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Καθώς όμως μεγαλώνουμε θα υπάρξει μια πολύ μικρή πια χαλάρωση του δέρματος και κάποιες λεπτές ρυτίδες. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χαλαρώνει και το μέτωπο και αυτό οδηγεί σε πτώση των φρυδιών που μπορεί να φαίνεται σαν χαλάρωση στα βλέφαρα.

Αν αυτό συμβεί τότε διορθώνεται με το μετωπαίο λίφτινγκ ή με μια δεύτερη βλεφαροπλαστική. Η βλεφαροπλαστική ικανοποιεί σαν αποτελέσμα και διαρκεί για πολλά χρόνια  παρά το ότι μεγαλώνουμε στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Γί´αυτό πολλοί θα θελήσουν να κάνουν και άλλες βελτιώσεις σε διάφορα σημεία του προσώπου.

Πώς γίνεται η βλεφαροπλαστική;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να βελτιωθούν τα βλέφαρα στην εμφανισή τους. Η συγκεκριμένη τεχνική που θα επιλέξει ο Δρ. Ταμπαρόπουλος εξαρτάται από παράγοντες όπως η περίσσεια δέρματος και λίπους στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρα, η θέση των φρυδιών και ο τόνος των μυών των βλεφάρων.

Δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος ειναι διαφορετικός και τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής τροποποιούνται ανάλογα με την περίπτωση. Ο Δρ Ταμπαρόπουλος θα επιλέξει την τεχνική που θεωρεί ότι ειναι η καταλληλότερη για την δική σας περίπτωση.

Άνω βλέφαρα

Στην άνω βλεφαροπλαστική  η τομή κρύβεται στην φυσική πτυχή που έχει το άνω βλέφαρο και εκτείνεται λίγο προς την έξω γωνία  του ματιού στην περιοχή που είναι και οι ρυτίδες (πόδι χήνας). Στη συνέχεια θα αφαιρεθεί το δέρμα και το λίπος που περισσεύει. Επειδή η τομή ακολουθεί την φυσιολογική πτυχή του δέρματος, συνήθως δεν φαίνεται καθόλου.

Κάτω Βλέφαρα

Η τομή γίνεται κάτω ακριβώς από τις βλεφαρίδες του κάτω βλεφάρου. Η περίσσεια δέρματος και λίπους θα αφαιρεθεί στη συνέχεια από το κάτω βλέφαρο ή το λίπος θα χρησιμοποιηθεί για να διορθώσει το σχήμα στο κάτω βλέφαρο. Διορθώνεται επίσης και η χαλάρωση στο κάτω βλέφαρο στο ίδιο χειρουργείο.

Όπως και στο πάνω βλέφαρο η τομή θα βρίσκεται σε μια φυσική πτυχή του δέρματος και δεν θα φαίνεται.Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Δρ. Ταμπαρόπουλος αφαιρεί το λίπος από την μέσα επιφάνεια του κάτω βλεφάρου και έτσι δεν υπάρχει καθόλου τομή στο δέρμα.

Με τον τελευταίο αυτό τρόπο δεν μπορεί να αφαιρεθεί η περίσσεια του δέρματος αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί Laser ή Dermapen για την σύσφιξη του δέρματος παράλληλα με την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.

Υπάρχουν επιπλοκές ;

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο επωφελούνται από τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής χωρίς να αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Η πιθανές επιπλοκές συζητούνται εκτενώς  από τον Δρ. Ταμπαρόπουλο στο γραφείο μετά από την προσωπική σας εξέταση.

Οι επιπλοκές στα περισσότερα είδη των επεμβάσεων είναι κοινές. Μερικές που σπάνια μπορεί να εμφανισθούν είναι το αιμάτωμα (που έιναι η συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα και ίσως χρειάζεται το αίμα να παροχετευθεί), η μόλυνση τοπικά, οι παροδικές αλλαγές στην αισθητικότητα γύρω από τα βλέφαρα, ο σχηματισμός ουλής, η αλλεργική αντίδραση, η ανάγκη για επανεπέμβαση από ένα μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Οι εκχυμώσεις, οι μελανιές δηλαδή,  για λίγες μέρες μετά την επέμβαση είναι συχνές,

Μετά την επέμβαση ίσως αισθάνεσθε τα μάτια σας πιο στεγνά ή πιο ερεθισμένα. Αυτό οφείλεται στην επηρρεασμένη λειτουργία των βλεφάρων άμεσα μετεγχειρητικά που όμως πολύ γρήγορα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Σε διαφορετική περίππτωση ίσως χρεαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Οι πιθανότητες για επιπλοκές θα μειωθούν σημαντικά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές και τις οδηγίες που θα σας δώσει ο Δρ. Ταμπαρόπουλος πριν την επέμβαση και μετά από αυτή.

Η εμπειρία από την επέμβαση

Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος έχει σαν στόχο να κάνει την εμπειρία σας από το χειρουργείο όσο το δυνατόν πιο άνωδυνη και πιο άνετη. Αν είστε καπνιστής-στρια, είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε ή αν είναι δυνατόν να διακόψετε το κάπνισμα πριν την επέμβαση.

Το κάπνισμα επηρρεάζει την ικανότητα για επούλωση στον οργανισμό. Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη χάπια όπως και τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες αυξάνουν τη τάση για αιμορραγία. Πρέπει να διακόψετε την λήψη αυτών των φαρμάκων για ένα διάστημα πρίν το χειρουργείο. Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

Η αισθητική βλεφαροπλαστική γίνεται στο χειρουργείο και στη συνέχεια ακολουθεί παραμονή για λίγη ώρα στη κλινική. Θα πρέπει κάποιος να σας γυρίσει στο σπίτι σας και να μείνει μαζί σας το πρώτο 24ωρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και  με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Την ημέρα του χειρουργείου

Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος χειρουργεί σε κλινικές με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας για τους ασθενείς και ειδικά για την βλεφαροπλαστική χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία και ελαφριά ενδόφλεβιο αναλγησία έτσι ώστε η εμπειρία του χειρουργείου να ειναι εντελώς ανώδυνη εκτός από μια  ελάχιστη ενοχλήση τοπικά  μετεγχειρητικά. Έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερη ανάρρωση.

Οι περισσότεροι μπορούν να φύγουν από την κλινική εντός μιας ώρας από την επέμβαση που συνήθως διαρκεί μία με μιάμιση ώρα.

Η Ανάρρωση μετά την Βλεφαροπλαστική

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο πρέπει να ξεκουράζεστε με το κεφάλι ελαφρά ψηλότερα από το σώμα. Συνήθως χρειάζεται να εφαρμόζονται κρύες κομπρέσσες στα μάτια. Δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αρχικά μπορεί να αισθάνεσαι ότι σας “κόβουν” τα μάτια σας και να έχετε μια μικρή ενόχληση που μετριάζεται όμως σημαντικά με τη χρήση αναλγητικών που θα σας συνταγογραφήσει ο Δρ. Ταμπαρόπουλος. Κατά τις πρώτες 48 ώρες θα εμφανίσετε πρήξιμο και μελάνιασμα στα μάτια σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό ανάλογα την περίπτωση.

Σε ορισμένους το πρήξιμο σε μικρότερο βαθμό επιμένει για μερικές εβδομάδες ενώ σε άλλους το πρήξιμο εξαφανίζεται σε μια εβδομάδα. Τυπικά το πρήξιμο εξαφανίζεται σε 7 με 10 ημέρες. Μετά την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να χρησιμοποιείσετε μακιγιάζ αν θέλετε να καλύψετε τις όποιες δυσχρωμίες από τις μελανιές που φεύγουν. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά 3-4 ημέρες.

Η όραση σας μπορεί τις πρώτες ημέρες να  μην είναι τόσο καθαρή και να είστε ευαίσθητοι στο έντονο φως. Επίσης μπορεί τις πρώτες ημέρες να δακρύζετε περισσότερο ή να αισθάνεσθε τα μάτια σας στεγνά. Πολύ σύντομα τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται. Ο Δρ. Ταμπαρόπουλος θα σας συστήσει οφθαλμικές σταγόνες που θα βελτιώσουν πολύ όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Επίσης καλό θα είνα να φοράτε γυαλιά  ηλίου για μερικές εβδομάδες ούτως ώστε να μην ερεθίζονται τα μάτια σας από τον ήλιο ή τον αέρα. Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης να σηκώνετε βάρη και να σκύβετε τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορέσετενα επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας σε δέκα μέρες το πολύ. Αν και θα αισθανθείτε ότι μπορείτε να γυρίσετε πολύ νωρίτερα στην εργασιά σας, θα νιώσετε ότι το διάβασμα ή η γραφική δουλειά θα σας είναι κάπως κουραστικά λόγω της όχι και τόσο καθαρής όρασης τις πρώτες μέρες.

Κίμων Ταμπαρόπουλος | Πλαστικός Χειρουργός Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, European Board Certified